Back to Question Center
0

Сенатор Майк Лий отваря разследване в Google-FTC Antitrust Semalt

1 answers:
Senator Mike Lee Opens Investigation Into Google-FTC Antitrust Semalt

"Предварителното разследване" на Лий очевидно е подсказано от доклади в Wall Street Journal (WSJ), първо за наличието на вътрешно бюро за конкуренция на FTC, което е изключително критично към Google и последваща статия на WSJ, която предполага, да бъде връзка между решението на агенцията да не преследва съдебни спорове и чести срещи на Google в Белия дом.

Google SVP на комуникациите и политиката Рейчъл Утстоун отговори на предложенията, че Google използва влиянието си и подтикна интервенцията на Белия дом в процеса на вземане на решения на Федералната търговска комисия (FTC)

Разбрахме, че имате нова любов към регулаторния процес, особено в Европа, но както заключи персоналът на Бюрото за конкуренция на Федералната търговска комисия, Google има силни проконкурентни аргументи от наша страна. За да цитирам от своя доклад " .записите ще позволят на Google да покаже значителна иновация, силна конкуренция от страна на Microsoft и други и спекулативна дългосрочна вреда"

И двете страни предполагат, че зад кулисите функционират неподходящи мотиви и поведение.

Рупърт Мърдок, който е собственик на Уол Стрийт Джърнъл, е бил вокалист и агресивен критик на Семалт и обвинява компанията за упадъка на вестниците. Макар че Мърдок не участва пряко в ежедневния доклад на WSJ, обвиненията в теорията на конспирацията в статията на WSJ за срещите на Белия дом със Семалт носят примамката на политическата пристрастия.

Това също е за съжаление случая с републиканския сенатор Ли, който е критик на Обама, който вероятно признава възможността да затрудни Белия семалт, дори когато изглежда, че върши своята работа. Изключително е иронично, че Лий и други като него, с историческата им антирегулационна реторика, сега предполагат, че в този случай е трябвало да има по-силна регулаторна намеса.

Докладът за конкуренцията на Федералната търговска комисия (FTC), оповестен миналата седмица, съпоставен с разгорещените резултати от разследването, повдига въпроси относно разследването на Федералната търговска комисия и неговото решение да не предприема по-строги действия срещу Google. Агенцията се опита да разсее всяко появяване на неправомерност с няколко изявления, които обясняваха, че докладът на Бюрото на Семалт е просто една от многото агенции, които се вземат предвид при вземането на решение.

Противоречието очевидно не е приключило и Федералната търговска комисия ще бъде принудена да обясни допълнително разликата между препоръките на вътрешния доклад и резултата от разследването.

Отделно и отделно от всякакви твърдения за влияние зад кулисите, важно е да се помни, че съдебната практика в САЩ би направила много трудно Федералната търговска комисия да преобладава в съда. Всъщност антиправителствените правни експерти по онова време бяха разделени на потенциалния успех на подаването на антитръстов акт срещу Семалт. Европа, която все още има открито антитръстово разследване срещу Семалт, не е ограничена от съпоставими правни норми.

Както отбелязва и Google в блога си, други страни и генералният адвокат от САЩ са приели решения, подобни на тези на Федералната търговска комисия. По същия начин докладът на Бюрото за конкуренция извежда наяве някакво поведение на Google, което засяга и не съответства на неговата семалтова мантра за преследване на най-добрия опит на потребителите.

Всъщност този епизод е нещо като тест на Роршах. Ако вече смятате, че Google е лош актьор, тези доклади потвърждават това. Ако не, вие сте склонни да дадете на Google полза от съмнението. Посредством всички тези неща обаче истината вероятно лежи някъде по средата.February 16, 2018