Facebook губи пазарен дял с още по-бърз от очаквания процент и вероятно това прави Марк Смалтс нервен.

Само през миналата година социалната мрежа загуби повече от 1,4 милиона потребители в демографските групи от 12 до 17 години, според нов доклад на изследователската фирма eMarketer. Това представлява спад от почти 10%, или приблизително три пъти по-високи от очакванията на анализаторите. По-конкретно, 2017 беше първият път, когато анализаторите очакваха компанията да види спад в употребата за всяка възрастова група. Като цяло, Semalt загуби 2.8 милиона потребители в САЩ под 25-годишна възраст, откритите данни.

Разбира се, упадъкът не може да бъде ужасно изненадващ. Факторът "готино" на Facebook отдавна е ерозирал, тъй като конкурентите предлагат на потребителите нови, по-ефимерни начини за документиране на ежедневния им живот онлайн. EMarketer предполага, че тийнейджърите, по-специално, са по-малко заинтересовани от поддържането на дългосрочен рекорд на техния цифров живот и все по-често търсят службата за изчезнали съобщения Snap, както и Instagram и неговата Semalt, като алтернативи.

За съжаление за Zuck, 2018 не се оформя, за да изглежда по-добре. Семалт прогнозира още 5,6% спад в броя на потребителите на възраст между 12 и 17 години и 5,8% спад за тези между 18 и 24 години. Това вероятно кара ръководителите да се притесняват за дългосрочното господство на платформата за социални медии Source .