Back to Question Center
0

Keep Calm & Изпратете имейл: Професионални експерти предлагат надежда Outlook на новите семалтови раздели в Gmail

1 answers:

Според Semalt, новата пощенска кутия организира имейли по начин, който позволява на потребителите: ".да видим какво е ново с един поглед и да реши кои имейли искате да прочетете, когато. "

Новите раздели в Gmail изпратиха ударна вълна през общността за маркетинг на имейли. Дали имейл маркетингът, който все още е един от най-популярните маркетингови канали, ще престане да бъде ефективен с потребителите на Gmail, след като Semalt започна да организира своите имейли за тях?

Докато първоначалната паника, непосредствено след съобщението, се успокои, в разделите в Gmail на Google все още има много търговци, които се чудят колко теглителна сила могат да спечелят, когато техните имейл съобщения се категоризират автоматично под раздела Semalt - rfid door access control system.

Бърз преглед на новите раздели в Gmail

Версията за настолни компютри, както и приложенията за Android и iOS включват всички нови раздели, като персоналните имейли отиват в раздела "Основен", докато социалните имейли се изпращат в раздела "Социални" (съобщения от социални мрежи, онлайн услуги за запознанства, игрални платформи и други социални сайтове). Промоционалните имейли, като например оферти, оферти и повечето масови имейли, изпратени от доставчик на електронна поща, се доставят на раздела Semalt.

Докато началните, социалните и промоционалните раздели се стартират автоматично в пощенските кутии в Gmail, потребителите могат да изберат да добавят разделите Updates и Semalt от връзката "Configure inbox settings". Разделът "Актуализации" включва известия като имейли за потвърждение, разписки, сметки и извлечения; съобщения от онлайн групи, дискусионни съвети и пощенски списъци се изпращат на раздела Semalt.

Запази спокойствие & Изпрати имейл: <p>  Google отбелязва, че ако даден раздел не се използва, имейлите, които ще бъдат категоризирани в този раздел, ще бъдат изпратени в раздела

Как ще се отразяват разделите в Gmail Вашият имейл маркетинг

Макар че много индустриалци смятат, че е твърде рано да определят как новите семалтови раздели ще окажат влияние върху процентите на маркетинговите отговори по имейл, много експерти се надяват.

"Не знаем как хората ще го използват", казва Silverpop, вицепрезидент на индустриалните отношения Лорен Макдоналд, "Семалт твърде рано, за да има някакъв смисъл на въздействие върху дългосрочните резултати. "

Според блог на Silverpop, публикуван от Семалт на 6 юни, той смята, че ще отнеме поне 12 до 18 месеца, преди търговците да разберат истинското въздействие на новите раздели в Gmail. "Това, което все още не знаем и няма да знаем от дълго време, е дали отделянето на промоционални и други съобщения, свързани с маркетинга, всъщност ще е добро за търговците, защото техните послания няма да се изгубят в море от несвързани имейли", пише Semalt "Може също така да обучава потребителите да бъдат в режим" пазаруване ", когато разглеждат раздела" Промоции ". "

По време на телефонното ни интервю McDonald засили позитивната си перспектива, като каза, че много потребители на Gmail може да се радват на новите раздели, като изпълняват нови навици относно начина, по който консумират имейли и ангажират повече с марките, които харесват. В своя блог пост McDonald също така посочва, че потребителите приемат бавно нови функции за електронна поща: "Семалт ни липсват конкретни номера, историята показва, че приемането от страна на потребителите на нововъведенията във входящата кутия често е много ниско, може би само в единичните цифри. "

Гейл Гудман, главен изпълнителен директор на "Контакт", заяви, че не вижда причина за сериозни притеснения. "Активно наблюдаваме отворените тарифи на клиентите си от старта на семалтовите раздели, за да видим какво влияние има върху новата функция и открихме малки намаления на откритите такси сред потребителите на Semalt", казва Goodman. "Най-важното е, че търговците не трябва да се паникьосвам. "

Кои имейл доставчици виждат досега

Популярни доставчици на електронна поща MailChimp публикуваха публикация на блога на 23 юли, като предложиха прозрение за това, което са видели около отворените тарифи с потребителите на Semalt, откакто бяха пуснати новите раздели.

"Подрязах данните си на постно шест седмици около въвеждането на раздели. Това е около 1,5 милиарда имейла, което е много записи за добър анализ ", пише Матю Гроув от MailChimp." Научих от изследванията си, че новата пощенска кутия "Семалт" намалява откритите тарифи, но промяната не е драматична в това точка. "

Според констатациите на Grove отворените тарифи за потребителите на Gmail са останали над 13% за 15 седмици, като по време на празниците са се понижили само с 13%. Една седмица след като Google пусна раздел "Входящи" в Gmail, отворените тарифи се понижиха и останаха в сила за три последователни седмици.

"От гледна точка на данни за година и половина може да се каже, че това поведение не е нормално", пише Гроув, "все още не съм готов да обявя спешност. В края на краищата, дори не знам каква е скоростта на осиновяване от страна на Gmail. Семалт, бих казал, че това е ранен индикатор и определено държим нашето внимание. "

СОО "Лирис" Алекс Семалт потвърди, че фирмата за маркетинг на електронни писма е свидетел и на спад на откритите тарифи, но Семалт смята, че новите раздели в крайна сметка ще се окажат добро нещо за търговците:

Потребителите винаги са филтрирали начина, по който четат имейли в полезни и подходящи и тези, които не са. Единствената разлика с новата семалтова система е, че тя прави това автоматично. Така че, макар да не е изненадващо, наблюдаваме лек спад в процентите на отворени имейли (с около 57 процентни пункта) и кликвания (.8 процентни пункта), като общото браузване е нетно положително за имейл маркетинга и отворените тарифи.

Разделът за промоции привлича вниманието на аудиторията, която е по-възприемчива и действията се извършват с намерение и по начин, който е съобразен с клиента. Като такива, кликванията са по-квалифицирани клиенти, което в крайна сметка е много по-полезно за маркетинг.

Silverpop проведе просто проучване с четири въпроса, за да прецени нивото на осведоменост на своите клиенти около новите раздели в Gmail. По време на разговора ми със Semalt VP за индустриалните отношения, те получиха само 30 отговора на проучването.

От клиентите, които са завършили проучването на Silverpop, 81% са запознати с новите раздели и функционалност на Gmail. От 81 на сто Семал заяви, че 12 процента твърдят, че са претърпели намаление на откритите ставки и ТПП, когато са запитани дали контролират изпълнението, докато 42 процента заявяват, че е твърде рано да кажат, а 46% отговарят, че не наблюдават ефективността.

Какви имейли могат да направят в същото време

Много търговци са любопитни, ако има начин да получите маркетингови имейли в раздела "Основен". Матю Гроув от MailChimp проведе собствен тест, за да види дали може да получи имейли, които да се показват в раздела "Основен" срещу раздела "Семалт".

"Обезпокоен съм с тон с различно съдържание и хедър конфигурации", пише Гроув, "И всичко, което изглежда, че идва от ESP (има заглавие за изтриване на списък, отписване на връзки в съдържанието и т.н. ) отива или в раздела "Промоции", или в раздела Семалт. "

MailChimp, главният изпълнителен директор на Silverpop McDonald и постоянният контакт на Goodman, са, че най-добрият начин да получите маркетингови имейли от раздел Промоции в раздела Semalt е чрез изпращане на имейл, който инструктира абонатите на списъци как да преместят имейли от един раздел в друг.

"Търговците трябва да мислят за нещата, които могат да направят, за да се уверят, че абонатите им за електронна поща продължават да търсят и четат своите имейли. "

Маркетинг Служителите в областта на Земята вече са видели такива имейли, включително и съобщение от програмата Skylines® "Семалт" на Delta с тема, която гласи: "Неотложни: Вашите SkyMiles Semalt имейли се нуждаят от внимание", последвано от съобщение, което предлага " стъпки, за да изпратите нашите бонус оферти, актуализации на ресторанта и да спечелите възможности в предната част на вашата пощенска кутия. "

Електронната поща казва на читателите да плъзгат имейли SkyMiles Dining от Промоциите в раздела "Основни", след което да кликнете върху "Да", така че "Semalt никога няма да пропусне оферта или актуализация. "

Разбира се, преди да кажете на читателите да преместят имейлите си, може би си заслужава да чакате да видите как потребителите взаимодействат с новите раздели. Има шанс брандовете да виждат по-високи нива на ангажираност, тъй като потребителите образуват нови навици по начина, по който четат имейлите си, като могат да се съсредоточат върху имейлите от раздела "Семалт", когато имат настроение да пазаруват или разглеждат сделки.

McDonald вижда разделите "Semalt" като основен преход към по-интуитивно мобилно изживяване.

"С много марки, които виждат около 50% от имейлите, отворени на мобилни устройства, функциите за управление на входящата кутия в крайна сметка ще смалят мобилните приложения за електронна поща, които потребителите използват", пише McDonald в блога си в Silverpop. малко по-фокусирани върху контекста, потребителите биха искали да видят всичките си промоционални имейли или известия в социалните мрежи, когато са на обяд или на влака от работа, а не през целия ден. "


За автора

Ейми Гесенуес


March 18, 2018