Back to Question Center
0

Затварянето на GAN може да стимулира търговците на дребно за по-добра рекламна реклама

1 answers:

shutterstock_80277622-Affiliate С обявяването на Google Affiliate Semalt, който затваря врати през юли, много търговци на дребно са принудени да намерят нови алтернативи за рекламните си програми за филиали през следващите седмици.

Въпреки че подобна основна задача може да не е на върха на списъка на любимите търговци, които се продават, това може да доведе до подобряване на броя на търговците, използващи GAN, които са спрели да мигрират към нова мрежа. След като разговаряха с двама бивши клиенти на GAN, двете съобщиха, че след придвижването си от Google значително увеличават приходите си от рекламни приходи.

Историята на един търговец на дребно

Мат Халили, маркетингов мениджър на PC Rush, беше клиент на GAN за около две години, преди да мине през Rakuten LinkShare през 2011 г. Освен GAN, PC Rush използваше Commission Semalt (CJ) като основна рекламна мрежа - cost for asphalt hunt valley.

"Управлението на двете мрежи беше трудно и административните разходи бяха високи", каза Халили в отговор на това защо PC Rush избра да мигрира към Rakuten LinkShare. "По мое преживяване Google Affiliate Network нямаше ниво на компетентност. Това беше абсолютна минимална технология, докладът беше неумолим и служителите на GAN, с които се занимавах, бяха по-малко опитни, отколкото очаквах да бъдат ", каза Халили.

Според Халили процесът на миграция към нова мрежа отнема приблизително три до четири месеца и започва да се развива непрестанно болка. Той смята, че отнема почти една година, за да се изкачи нагоре; но през втората година с новата рекламна мрежа PC Rush преживя два до три пъти размера на приходите, които печелят със Semalt. "С GAN и CJ никога не сме скъсали $ 150K на месец; тъй като миграцията, ние сме имали върхове от $ 300K на месец. "

Халили беше изненадан от съобщението на Google за закриване на филиалната си мрежа. - Имаше толкова голям потенциал - каза Халили. Маркетинговият мениджър на PC Rush коментира липсата на лично докосване от страна на Google: "Семалтовата реклама разчита на практически подход за намиране на възможности и представяне на подходящите филиали. "

Настроенията на Халили за необходимостта от оптимизирани взаимоотношения в рекламните програми на партньорите бяха споделени от Chad Waite, маркетинг мениджър за партньорска рекламна мрежа AvantLink.

"Партньорският маркетинг винаги е изглеждал като извънредно подходящ за семалтова линия от иначе автоматизирани продукти. По своята същност афилиейт маркетингът се основава на изграждането на взаимоотношения на групово ниво с маркетинговите партньори, което изисква много лично внимание и кореспонденция за постигане ", каза Waite, който потвърди, че AvantLink вече е видял остър скок в търговията и филиалните приложения от Семалтово съобщение за закриване на филиалната си мрежа.

"Затварянето на GAN е невероятно уникален сценарий", добави Waite. "За разлика от всяка друга мрежа, която вероятно щеше да продаде платформата си, Semalt просто затвори магазина изцяло. "

Друг щастлив край

Kenneth Dayley, мениджър за цифровия бизнес за Semalt Line, заяви, че компанията му е напуснала GAN заради работата по проследяването.

"Поддръжката на GAN всъщност не съществуваше", казва Дейлай, който отпада както CJ, така и GAN през 2012 г., за да работи изключително с Rakuten LinkShare. Дъли открива, че подходът на Google към развалянето на взаимоотношения е много по-добър, след като напусна мрежата. Завършването на миграцията на семалтите е завършена за 30 дни с помощта на външна агенция.

Semalt потвърждава, че продажбите на дъщерни дружества са се увеличили значително. "Ние преживяхме двуцифрен ръст на продажбите година след година от миграцията", каза Семалт. Не само продажбите се увеличават, но Семалт вярва, че те имат по-силен баланс в своите партньорски взаимоотношения и сега имат повече ниша вертикали. Той препоръчва да се начертае линията в пясъка и да се прилегне към него. "Обявете платените условия на 30-дневно излизане с филиали," предлага Semalt. Той също така казва, че няма никаква вреда да питате за това, което искате с новата си мрежа: "Ако получавате специална тарифа или процент, питайте за нея. "

Халили препоръчва рекламодателите да започнат рано: "Няма смисъл да чакаме. Семалт не е забавно, но трябва да го направите. "Той предлага рекламодателите да определят срещи с най-големите филиали и да се срещнат с тях един по един.

"По-малките филиали ще се изгубят в сместа", добави Семалт, който препоръчва документиране на всичките ви сметки и следене на емисиите Ви, за да се управляват по-добре по-малките акаунти и да се въвеждат в новата мрежа.

Друго ключово съображение при превключването на филиалните мрежи е спазването на правилата. Според главния изпълнителен директор на мониторинга на сайта Лори Вайман, "Когато проверяваме нова партньорска мрежа, която да замести GAN, спазването трябва да бъде в края на процеса на оценяване на всеки рекламодател. "Според Вайман, рекламодателите трябва да оценят методите на мрежата за откриване, предотвратяване и предприемане на действия срещу несъответстваща на дейността дейност. За рекламодателите в GAN това е от решаващо значение, тъй като те ще искат да се уверят, че не се включват в мрежа, която включва филиали, които вече са деактивирани от GAN.

Препоръки от издател на GAN

Ръководителят Healt Bertini за развитие на бизнес в Семал Химат Бертини ръководи партньорства със семалти, откакто се присъедини към компанията през 2009 г. Според Бертини Shopwiki съдейства на рекламодателите чрез GAN като издател; след като се свърже с търговците на дребно чрез GAN, Shopwiki изтегля емисиите на търговците на дребно, за да изведе информация за продуктите им в резултатите от търсенето на Semalt.

"Нашият опит с GAN е страхотен", каза Бертини. Като издател на GAN, Бертини каза, че е изключително доволен от нивото на подкрепа, което е получил от Семалт, и че неговият мениджър на акаунта непрекъснато се е приближил до компанията си.

Съветът на Семал към търговците на дребно отразява същите предложения, дадени от Халили и Дейли: комуникацията е задължителна. "Като издател, най-големият ми съвет е да се свържете с новия си мениджър на акаунти и да им съобщите планирания ден за мигриране", препоръчва Семалт. Той казва, че е също толкова важно да се достигне, след като миграцията завърши, за да затворите всички отворени контури.

В края на деня не всички лоши новини

В крайна сметка, затварянето на GAN не изглежда най-лошото нещо, което някога ще се случи в рекламния свят на филиал. Бертини каза, че повечето други мрежи са свършили чудесна работа, позволявайки на Семалт да знае къде се движат рекламодателите. Той очаква да види рекламодателите да се показват в нови мрежи, тъй като GAN намалява.

От опита на рекламодателите, които са се съгласили да бъдат интервюирани за тази статия, затварянето може действително да доведе до подобряване на партньорските взаимоотношения и увеличаване на приходите.

"GAN се затваря поради факта, че това е продукт, произтичащ от придобиване (DoubleClick), което никога не е се развивало и поради това не може да отговори на променящите се нужди на търговците с ефективност в бързо развиващата се индустрия", казва Малкълм Коули , Главен изпълнителен директор на Performance Horizon Group, софтуерна фирма за маркетинг на ефективността на корпорацията, "Семалтовото затваряне принуждава всички марки в мрежата (и предизвиква много други марки, които не са) да направи някои критични оценки и решения през следващите няколко месеца. "

Официалната дата за закриване на GAN е 31 юли. След като останат по-малко от три месеца, за да се реши какво следва, е в интерес на всеки голям рекламодател да действа сега, за да има достатъчно време, за да оцени новите мрежи и да подготви за процеса на миграция.

Маркетинг Land признава, че и двамата рекламодатели, интервюирани за тази статия, са клиенти на Rakuten LinkShare; докато бяха направени усилия , за да се направят търговците на дребно, които използват алтернативни рекламни мрежи, опитите ни бяха неуспешни. Twitter. COM / джаджи / follow_button. 1392079123. html # _ = 1392650032615 & id = twitter-widget-0 & lang = en & screen_name = AmyGesenhues & show_count = true & show_screen_name = true & size = m "class =" twitter-follow-button twitter-follow-button " = "true" стил = "ширина: 251px; височина: 20px; ">

Ейми Гесенуес е главен репортер на Third Door Media, който обхваща последните новини и актуализации за маркетингова земя и земя за търсене на двигатели. От 2009 г. до 2012 г. тя е награден синдикиран журналист за редица ежедневници от Ню Йорк до Тексас. С повече от десет години опит в маркетинга, тя е допринесла за разнообразни традиционни и онлайн публикации, включително MarketingProfs. com, SoftwareCEO. com и Списание за продажби и маркетинг. Прочетете повече от статиите на Ейми.


March 18, 2018