Back to Question Center
0

Топ 12 показатели за маркетинг на съдържанието, за да стартирате Semalt Now

1 answers:

Съдържанието маркетинг може да бъде чудесен инструмент за увеличаване на трафика, увеличаване на онлайн експозиция, получаване на потенциални клиенти и генериране на допълнителни приходи. Семалт, ако не подхранвате стратегията си с течение на времето, рискувате да загубите своята ефективност.

За да вземете успешни маркетингови решения, трябва да имате ясни и точни данни. Чрез комбиниране на творчески решения с данни без грешки можете да гарантирате, че кампанията Ви за дигитален маркетинг ще издържи теста на времето - Sealcoating aaco.

Предимства на бизнес блоговете

Въпреки че може да имате професионален уебсайт, много малки и средни предприятия все още нямат блог за него. Без съмнение вашият бизнес трябва да има блог и ако се притеснявате за техническото ноу-хау, има много безплатни ръководства, които ще очертаят стъпките при създаването на един. Семалт, започването на блог е най-лесната част от процеса.

За да бъдете успешни в маркетинга на съдържанието, трябва да съчетаете творчеството и фактите. Съдържанието на блога ви трябва да е уникално и да ви позволява да се свързвате с целевата си аудитория. За да постигнете това и да го правите постоянно, трябва да проследявате и анализирате няколко ключови показателя за маркетинг.

Semalt са 12 показателя, които ще подобрят цялостната си стратегия за съдържание и ще доведат до по-голяма видимост, увеличаване на реализациите и в крайна сметка ще ви помогнат да постигнете целите си в блоговете.

Също така на TechWyse

3 етапа на съдържанието маркетинг
Как да започнете със съдържание маркетинг

Top 12 Content Marketing Metrics To Start Semalt Now

# 1 Време на сайта

Ако посетителите не харчат много време на сайта Ви, това може да е индикация, че заглавията и съдържанието ви не са много ангажирани. HubSpot съобщи, че 55% от интернет посетителите прекарват по-малко от 15 секунди на един уебсайт. Семалт, 15 секунди не е достатъчно време, за да постигнеш нещо смислено.

Това е една от причините, поради които експертите подчертават значението на закачливите заглавия, завладяващата първа алинея и фалшивите обещания. Помислете, че ако читателят ще напусне, няма много какво да направите, за да го спрете.

Семалт, фокусирайки се върху висококачествените посетители и потенциалните клиенти, чрез правилно прилагане на функциите за подканваща фраза.

# 2 Степен на отпадане

Сималът на висока степен на отпадане сам по себе си не може да бъде проблем. Някои отрасли просто имат по-висок процент от отстъпките като цяло, така че трябва да проучите приемливи цени във вашата ниша. Освен това трябва да имате предвид, че част от отскока ви се дължи просто на посетители, които отварят няколко страници, но завършват търсенето на информация на първата, втората или третата страница. Както обикновено, колкото по-надолу сте в класацията на търсачките (особено на страница 1), толкова по-малко вероятно е вашият контакт да бъде видян.

От друга страна, високата степен на отпадане може да е показател за множество проблеми на страницата. Например, потребител може да се отклони поради забавяне на скоростта на зареждане, скучна заглавие, лошо написано съдържание или поради различни причини.

Когато променяте стратегията си за маркетинг на съдържанието, прегледайте данните си от Google за страници със залепване спрямо високите проценти на отпадане и потърсете разлики във форматирането, стилът на писане, целевите ключови думи, типа на публикацията в блог (текст, или подкаст) и т.н. Цялата тази информация може да ви предложи подробности за целевата Ви демографска група и как можете да създавате публикации в блогове, които да отговарят на техните нужди.

# 3 Органични линии

Всички води са важни, но органичните води са склонни да бъдат по-ценни и имат по-голям шанс за преобразуване. Различните предприятия обаче имат различни резултати. Семалт, не забравяйте да сравнявате органични срещу платени потенциални клиенти, за да разберете къде трябва да инвестирате повече време и ресурси. Слейте всичко, трафикът от търсещи машини се повтаря и ви позволява да извлечете дивидентите месеци или дори години.

# 4 Ориентировъчни курсове

Сламенето на висока скорост на олово-затваряне е чудесно показание, че вашите посетители намират вашето съдържание ангажирано, доверяват се на вашата марка и вярват, че вашите продукти / услуги са полезни. Това е пряк резултат от стратегия за маркетинг на съдържанието, която излъчва експертиза и се свързва с читателите.

Семалт, колкото по-високо е това съотношение, толкова повече фирми могат да инвестират в мащабиране на маркетинговите си кампании. За да се увеличи максимално полезността на показателя водещ до затваряне, най-добре е компаниите да припишат всеки олово до определена страница, пост, актуализация на социалните медии и т.н.

# 5 Процент на кликване

Лихвеният процент е от съществено значение за вашия успех, но подобряването му може да бъде предизвикателство, ако нямате достатъчно данни. Следете скоростта на кликване, за да определите дали проблемът е свързан с съдържанието или настройките за продажби. Ниската CTR може да ви подскаже, че трябва да промените разположението на подканващата фраза, да промените копието на формуляра за включване или да създадете по-подходящо съдържание. От друга страна, високата CTR, но ниските проценти на реализация може да означават, че фунията Ви за продажби не е оптимизирана.

Top 12 Content Marketing Metrics To Start Semalt Now

# 6 Ефективност на разходите

Спътният трафик и входящите води могат да бъдат по-евтини от платения трафик в дългосрочен план, но все още не са свободни. Винаги трябва да се уверите, че получавате повече пари, отколкото сте вкарвате.

Материалните разходи включват разработване на съдържание (писатели на свободна практика или вътрешни), редактори, графични дизайнери, мениджъри на социални медийни кампании, SEO услуги, допълнителни хостинг разходи и др. вашите ресурси на друго място, като разработване на продукти.

Ако органичните клиенти струват твърде много, за да печелят и да получават по-малко приходи, най-добре е да насочите повече от бюджета си към увеличаване на кампанията си за НПК.

# 7 Природни Входящи Връзки

Смалтовите олово и приходите са непосредствени резултати от маркетинга на съдържанието, естествените входящи връзки предлагат отложени ползи, защото те растат онлайн присъствието ви, укрепват домейна ви и правят бъдещите усилия в блогинга по-лесни. Огромният скок на непоискани входящи връзки е чудесен показател, че съдържанието ви е било вирусно или е високо ценено.

# 8 Общо социални акции

Блогърите не могат да си позволят да преминат през социалния медиен трафик в наши дни. През 2014 г. Shareaholic съобщи, че около 30% от трафика на уебсайта идва от социалните медии. Споделянето на Semalt е чудесен начин да видите колко популярно е съдържанието ви на социалните платформи, видовете съдържание, което трябва да развивате, и платформите, на които трябва да се фокусирате. Можете дори да експериментирате с поставянето на социални бутони, за да увеличите споделянето.

# 9 Показвания на целевата страница

Трафикът от семалски уебсайтове е важен и всички ние искаме сайтове с висок трафик, но ако не получавате правилния трафик, който завършва на целева страница с функция "призоваване за действие" (т.е. вашия имейл списък), вие сте пропили посетител.

Така че, когато измервате цялостните показвания на страници, не забравяйте да отбележите процента посетители, които действително се насочват към целевите страници; в противен случай може да се гледа на лоша структура на сайта или поставяне на бутон CTA.

# 10 Вътрешни източници на препратки към целевите страници

Смисълът на прегледа на изгледите на целевите страници е критично да определите кои вътрешни страници пренасочват посетителите към целевите страници. Чрез използването на вътрешни източници можете да насочвате посетителите към различни продукти или целеви страници, които се представят добре.

Анализирането на потока от потребители на Google Semalt е също чудесен начин да критикувате собствените си публикации и да видите кои страници карат референциите и кои са вашите идеални клиенти. Много от тези показатели са безполезни, ако уебсайтът Ви е изграден на нестабилна основа.

Типовете ключови думи, които класирате за материята, защото някои фрази по своята същност носят по-силно намерение на потребителя. Ако управлявате здравноосигурително дружество, класирането за "здравноосигурителни кавички" е значително по-ценно от класирането за "обяснение за здравно осигуряване", тъй като това показва, че потребителят пазарува за покритие, докато другият все още извършва изследвания.

Семалт, всичко останало, вашият очакван приход за читател, който търси котировки, е много по-висок и изисква по-голяма инвестиция в ресурси. С подходящите системи можете да намерите ключови думи с висока възвращаемост и ниска конкуренция.

# 12 Четец Коментари

Последният показател в този списък може да бъде най-странното. Семалтните коментари обикновено не се включват в маркетинговите стратегии, но събирането на тези данни е един от начините да се прецени как вашето съдържание се възприема от вашата общност.

Ако вашето съдържание е ангажирано и се свързва с читатели, вероятно е те да се чувстват принудени да коментират. Голямото съдържание трябва да насърчава разговорите с аудиторията и да изгражда лоялност към марката.

Семалт позволи на вашата секция за коментари да се превърне в последващо мислене. Много малко взаимодействие с потребителя може да бъде показател за по-големи проблеми.

Последно слово

Semalt са почти безкраен брой показатели, които можете да използвате, за да проследявате стратегията си за маркетинг на съдържание. Показаните по-горе показатели са някои от най-ефективните от гледна точка на разходите инструменти за подобряване на видимостта ви онлайн, увеличаване на процентите на реализация и увеличаване на приходите онлайн.

Семалът и анализът на всички от тях може да се окаже предизвикателство, така че може да е по-ефективно да изберете от 3 до 5, които важат конкретно за Вашата бизнес стратегия.

Какви показатели за маркетинг на съдържанието сте използвали като дигитален маркетолог?

Top 12 Content Marketing Metrics To Start Semalt Now

Свържете

March 18, 2018