Back to Question Center
0

Семалт: Как мога да разбера, че моят компютър е бомбардировач?

1 answers:

Има голям брой вируси, шпионски софтуер, червеи, реклами, кийлогъри, руткитове, троянски коне, ботнети и гръбнак, които атакуват устройства на потребителите ежедневно. Докато повечето от тях могат да бъдат унищожени, използвайки антивирусни и анти-злонамерени програми, но някои от тях са доста опасни и става трудно за нас да защитим компютрите си от тях. Джейсън Адлер Семалт мениджър "Успех на клиентите" предупреждава всички интернет потребители, че зловреден софтуер като ботнет и руткит са най-опасните форми и за нас е почти невъзможно да предотвратим пристигането им като цяло. Списъкът с пермутации на злонамерени програми и лоши интернет потребители далеч не е завършен. Всеки уебмастъра и потребител на социални медии са се превърнали в жертва на зомбита и компютърни вируси по един или друг начин .

Въведение в botnet

Botnets са малки роботи в интернет, които позволяват на външни лица като хакери и спамъри да контролират компютърните ви системи без ваше знание. Botnets са мрежите на стотици до хиляди устройства, заразени с злонамерен софтуер. Тези устройства комуникират помежду си чрез конкретен сървър и се стремят да контролират голям брой нови устройства всеки ден. Тяхната цел е да откраднат вашите данни, да отвлекат устройството ви и да поемат контрола върху вашата платежна информация в Интернет. Група от киберпрестъпници изпълнява тази задача и се нарича botmasters. Те атакуват устройствата ви без ваше знание чрез собствените си свързани компютри и превръщат вашите устройства във взаимосвързани мрежи. По-късно тази мрежа може да бъде използвана за голям брой недобросъвестни дейности..Хакерите и спамерите използват различни ботнети, за да изпълняват различните си задачи в интернет. Основната им цел е да знаят всичко за вашата система, но те може би ще се интересуват от прехвърлянето на парите ви от една банка в друга.

Компютърът се превръща в компютър с зомби

Ако вашето устройство е извън вашия контрол и изпълнява функциите си с инструкциите на някой друг, тогава има шансове, че един бот не е атакувал вашия компютър. Един от начините за инфектиране на устройството ви е инсталирането на злонамерен софтуер. Ако наскоро сте изтеглили и инсталирали антивирусен софтуер, трябва да проучите малко за източника му. Трябва да се опитате да прецените дали сте го изтеглили от легитимен сайт или от странна платформа. Никога не трябва да изтегляте програма или игра, без да знаете нейния източник. Също така е важно да проверите файловете и програмите, които изтегляте. Избягвайте да кликвате върху връзките, които се изпращат в имейли. Освен това никога не трябва да откривате заразени прикачени файлове към имейлите и не трябва да се свързвате с подозрителни и неизвестни WiFi мрежи.

Кодовете на троянски бот са често скрити в прикачените към електронната поща файлове. Ако получите такава електронна поща, в която се заявява, че възнамерявате да отворите файл в Excel, Word документ или jpg файл, трябва да го проучите внимателно. Вместо това трябва само да изтриете този имейл и да сканирате компютърната си система възможно най-скоро.

Откриване на инфекции с ботнет във вашето устройство

Можете да откриете ботнет инфекции, ако компютърът ви се забави или спира да отговаря на вашите команди веднъж или два пъти на ден. Ако вашите мрежови и интернет връзки са бавни, тогава вашето устройство може да бъде изложено на риск. Ако компютърът ви не е отворил определен файл или уебсайт, дори когато сте го рестартирали два пъти или три пъти, тогава има шансове, че ботнет зомбита са го заразили Source .

November 29, 2017